Previous Día anterior
Día siguiente Next
Previous
Next
Portada del periodico Ara:
Newspaper website Sitio web





Noticias
  • El Louvre es planteja canviar de sala 'La Gioconda'
    L'any passat, pel Museu del Louvre de París hi van passar gairebé nou milions de visitants. Entre un 75 i un 80% d'ells tenien com a prioritat visitar La Gioconda, quadre pintat per Leonardo da Vinci a principis del segle XVI i que és, des de fa dècades, un dels plats forts del museu.
  • "Pujar un cim que ningú ha fet mai? Passo més por esquivant patinets a Barcelona"
    Iker i Eneko Pou (Vitòria, 1977 i 1974) van una mica perduts quan els treus de les muntanyes i baixen a la ciutat. "Tothom ens pregunta si hem patit per la nostra vida obrint noves vies en cims de l’Antàrtida, però on he passat més por és esquivant patinets a Barcelona", bromeja l’Eneko. Fills de Vitòria, on viuen els pocs mesos que no són obrint vies en parets de mig planeta, els germans Pou s’han convertit en tot un referent en el món de l’escalada. Nets d’un militar republicà menorquí que va patir la repressió i va acabar al País Basc, han obert noves vies en algunes de les parets més complicades del planeta, fent expedicions a tots els continents amb el repte de ser els primers a aconseguir una fita. La llista de vies obertes, cims conquerits i aventures dels Pou no es pot explicar en un sol article, ja que porten mitja vida fent-ho. L’Eneko, de fet, acaba de celebrar els seus 50 anys obrint una via que ha batejat com a "Pou 50" a Mallorca. Aquesta és la seva dèria. Obrir vies, pu
  • ¿Ha arribat l’hora de posar límits al turisme?
    L’estiu del 2014, la fotografia de tres turistes italians passejant nus per la Barceloneta va esgotar la paciència dels veïns i va donar peu a les primeres grans mobilitzacions contra la massificació turística a Barcelona. Aquella espurna va fer aflorar un malestar que feia temps que es covava a la ciutat i va donar pas a un debat sobre la limitació del turisme que avui, una dècada més tard, reprèn amb força arreu del món. Venècia, les Canàries, Barcelona i Binibèquer Vell, per posar només cinc exemples, han sigut notícia aquesta setmana per qüestions lligades a la massificació. La recuperació de les xifres del turisme després del parèntesi de la pandèmia ha fet ressuscitar un debat que és global: la necessitat de posar-hi límits. 
  • Límit de visitants, taxes i veto als creuers: una volta al món intentant regular l'excés de turisme
    Per fer turisme a Buthan cal pagar una “taxa de sostenibilitat” de 100 dòlars diaris. Aquest petit país de l’Himàlaia –conegut perquè no mesura el seu PIB sinó el seu Índex de Felicitat Nacional Bruta– va imposar, després de la pandèmia, una taxa de 200 dòlars diaris als visitants per fomentar un "turisme d’alta qualitat i de baix volum”. L’any passat la va reduir a la meitat, probablement perquè s'havia passat de frenada, però continua sent la taxa turística més alta del món.
  • El 12-M i l'economia de les famílies catalanes
    Sovint, a l'hora de predir com anirà el futur, ens fixem en les grans variables macroeconòmiques. Què ha dit l'EPA de la taxa d’atur? Quin tipus d’interès fixarà el Banc Central Europeu a la pròxima renovació? Què estima el Fons Monetari Internacional sobre creixement de la nostra economia? Com ha evolucionat la inflació?