Previous Día anterior
Día siguiente Next
Previous
Next
Portada del periodico Ara:
Newspaper website Sitio web





Noticias
  • Limitar o no el preu del lloguer: l'habitatge entra en campanya
    Són moltes les dades que acrediten que l'accés a l'habitatge s'ha convertit en un problema de primer ordre. I des de fa temps. Però el que l'ha situat com mai en el centre del debat han sigut les mesures per garantir-lo, especialment el control als preus dels lloguers, recollit en la llei d'habitatge aprovada fa un any, just un mes abans de les eleccions municipals i autonòmiques. Ara, un any després, aquest debat segueix més viu que mai.
  • "Netanyahu busca protegir l'aliança amb l'Aràbia Saudita"
    Adrià Fortet (Terrassa, 1994) és doctor en història comparada i especialista en el Pròxim Orient. Amb el seu professor i mentor, Joan B. Culla, és coautor d’Israel, el somni i la tragèdia (Pòrtic), llibre que l’historiador català, que sempre va defensar amb passió Israel, va poder actualitzar el passat novembre abans de morir víctima d’un càncer.  
  • De la pulsió suïcida a la catarsi dibuixada
    Hi ha obres que no estan fetes per ser compartides sinó com a exercici íntim d’introspecció que busca en la creació entendre per què una ment es tanca amb els cadenats de la depressió. L'art es converteix en un delicat espanyaportes que expressa, a través de metàfores, idees i sentiments, el que la raó no pot explicar: per això, Clarissa i Septimus aconseguien entrar en el cor ferit de Virgínia Woolf, donant una treva a la seva pulsió suïcida. Zoe Thorogood (Ipswich, 1998) no és la primera a fer servir els seus dots artístics per buscar una explicació al seu dolor, però és indubtable que S’hi està molt sola al centre de la Terra (Norma Editorial, traducció de Laura Obradors) sorprèn des de les seves primeres pàgines pel torrent de sinceritat i talent gràfic que desborda aquesta jove autora.
  • Bentornat al directe, benvolgut Guillem Gisbert
    Guillem Gisbert, el cantant dels Manel, ha començat la primera gira al marge del grup fent un molt bon concert a la Sala Apolo de Barcelona, i amb les entrades exhaurides mesos abans de la publicació del disc Balla la masurca! Confiança gairebé cega que Gisbert ha agraït a un públic amb ganes d’agafar-se a una estrofa per cantar cançons sense tornada, o que compensen les expectatives frustrades per l’absència d'una tornada convencional amb el poderós ritme de la narrativa poètica. En el repertori de l’Apolo, les onze cançons del disc, dues peces de Stephen Sondheim i Neil Diamond adaptades al català (Anyone can whistle i Dry your eyes, respectivament) i, sí, un tema de Manel, Ai, Yoko, que Gisbert ha interpretat tot sol al teclat, sense involucrar-hi els magnífics músics que l’acompanyen en la gira, Jordi Casadesús, Arnau Grabolosa i Glòria Maurel. Bon gest, entre el respecte i el pudor, com si Gisbert entengués que encara no és l’hora de tocar cançons de Manel sense que estiguin
  • Diari Català (1879-1881), el primer en llengua catalana
    De l’article de Josep M. Miquel i Vergés (Arenys de Mar, 1905-Mèxic, 1964) publicat ara fa noranta anys a Mirador (12-IV-1934). Coincidència sorprenent: avui mateix s’escauen dos aniversaris vinculats: el 145è de l’aparició del primer diari en català; i el 60è de la mort de Miquel i Vergés, iniciador dels estudis de periodística catalana que inspiren aquesta secció. Miquel i Vergés va ser catedràtic a Mèxic, on s’havia exiliat.