16/04/2020

15/04/2020



Noticias
  • Molt de vi, un cavall i un revòlver: tot el que amagava el subsol del monestir de Pedralbes
    El monestir de Pedralbes, fundat per la reina Elisenda de Montcada el 1326 i on fins al febrer encara vivia una comunitat de clarisses, va tenir múltiples vides. Les excavacions arqueològiques, que es van començar a fer el setembre del 2022 a la Baixada del Monestir i els resultats de les quals s’han presentat aquest dimarts, expliquen part de la vida econòmica del monestir però també la impossibilitat de restar aïllat dels conflictes del país.
  • Inhalar gas per escalar l'Everest: el futur de l'alpinisme?
    Un ascens a l'Everest sol durar setmanes, però la setmana passada quatre britànics van reduir-ne el temps dràsticament viatjant des de Londres fins al cim i tornant-ne en menys de set dies, segons l'organitzador de l'expedició. Es van saltar el període d'aclimatament, en part, inhalant una arma secreta: el gas xenó. La seva gesta ha revolucionat el món de l'alpinisme i ha comportat una investigació del govern nepalès, perquè el seu ús està en el punt de mira. Algunes investigacions han demostrat que el xenó pot aclimatar ràpidament les persones a altituds elevades, tot i que alguns experts diuen que els beneficis, si n'hi ha, són insignificants, mentre que els efectes secundaris encara no estan clars.
  • Trump intensifica l'ofensiva contra Harvard: vol cancel·lar tots els contractes federals amb la universitat
    La Casa Blanca continua els seus embats contra la Universitat Harvard i ara ha ordenat a les agències federals nord-americanes que cancel·lin o revisin tots els contractes actius que hi mantinguin, una mesura que podria afectar fins a 100 milions de dòlars en fons. Segons ha informat aquest dimarts The New York Times, que ha estat el primer mitjà a revelar el contingut d’aquesta directiva, la nova acció de l'administració Trump representa una escalada en la batalla contra la prestigiosa institució acadèmica.
  • Mapa: quins són els estats favorables, reticents i indiferents a l'oficialitat del català a la UE
    L'ofensiva d'última hora de la Moncloa perquè els estats europeus votessin a favor de l'oficialitat del català, el gallec i l'euskera no ha fet efecte. Una desena de països, entre els quals Alemanya, Itàlia i Finlàndia, han posat sobre la taula l'ajornament de la decisió durant la discussió dins el consell —que es fa a porta tancada— al·legant dubtes econòmics, jurídics i tècnics. És a dir: Quant costa i qui ho paga? Cal canviar els tractats? Com afectarà les minories d'altres països si crea precedent? Com s'implementaria?
  • Puigdemont treu pressió a Sánchez (i a ell) i culpa Feijóo
    Alberto Núñez Feijóo ha demostrat que està ben connectat al Partit Popular Europeu i que la seva bandera és la de l'Espanya més unitària maquinant en contra de l'oficialitat del català. Però també ha donat una coartada als seus adversaris polítics. Tant a Pedro Sánchez com a Carles Puigdemont.