26/02/2020

25/02/2020



Noticias
  • De "la llengua tant sí com no" a eliminar l'ensenyament de la cultura marroquina: els pactes PP-Vox pels pressupostos
    El trencaclosques dels pressupostos autonòmics a Espanya amb els pactes entre el PP i Vox ha seguit un mateix patró: contra el pacte verd europeu i les polítiques migratòries i de repartiment de menors estrangers, i en els territoris catalanoparlants, contra el català. Malgrat la trencadissa dels executius autonòmics per part dels de Santiago Abascal al juny de l'any passat, tots dos partits ja han arribat a una triple entesa regional. A mitjans de març va ser el País Valencià, presidit per Carlos Mazón; el van seguir les Illes Balears, el 30 de maig, i Múrcia, dijous passat. Uns pactes a escala regional que contrasten amb les comunicacions tallades en l'àmbit estatal, segons confirmen diverses fonts. Però com ha anat l'embranzida balear i murciana? Com han estat les intrigues de les negociacions?
  • Retards més econòmics per a les aerolínies
    A les portes de l’estiu, el reglament de protecció del passatger aeri rep un cop important. Fins ara —i així continuarà aquest estiu— es compensaven amb entre 250 i 600 euros els retards en vols de més de tres hores, així com les pèrdues d’escales o les cancel·lacions notificades amb menys de set dies d’antelació.
  • "Obrirem la Fonda Balmes al juliol amb cuina catalana com a homenatge a Fermí Puig"
    Entrevisto el cap de sala Alfred Romagosa a l’escola de cuina ESHOB just els dies en què la plantilla de quaranta professors ha sabut que els gremis de Restauració i el d’Hotels s’ha venut l’escola a Educació, que l’1 de setembre hi posarà en marxa uns nous estudis públics de cuina. L’Alfred hi va estudiar, a l’escola, com molts altres cuiners de renom. Des que va tancar el restaurant Fermí Puig (c. Balmes, 175) ens hem trobat a diferents llocs diverses vegades, sempre per parlar del Fermí, de les anècdotes que van viure junts, dels plats que cuinaven, de les grans històries que van viure en el primer gran restaurant d'hotel, el Drolma, que va aconseguir ser referent al país i al món. Últimament, del que més hem parlat és del nou restaurant que obrirà, la Fonda Balmes, juntament amb el cuiner Josep Maria Masó. Fa un any que l'estan preparant, i a tots els fa molta il·lusió engegar el nou restaurant, que serà un homenatge al cuiner Fermí Puig. L'Alfred i el Fermí van passar junts
  • Grifols obre una nova etapa amb la primera presidenta
    La multinacional catalana d'hemoderivats Grifols inicia una nova etapa. La companyia es planteja tornar a repartir dividends i veu com el preu de l'acció, després del sotrac patit pels atacs del fons baixista Gotham City Research, emprèn el camí de l'alça. En la junta d'accionistes d'aquesta setmana s'ha retirat el fins ara president, Thomas Glanzmann, després de 19 anys al consell d'administració, i per primera vegada una dona assumeix aquest càrrec: Anne-Catherine Berner.
  • El Portugal de Robert Martínez talla les ales d'Espanya
    Després d’una temporada de clubs que semblava no acabar-se mai, la final de la Lliga de les Nacions es va decidir de forma agònica: als penals i després d’una pròrroga. Un duel titànic entre veïns que va coronar Portugal, primer equip que guanya dos cops aquest torneig. Durant el partit, ni Lamine ni Pedri van aconseguir brillar, atrapats a la teranyina tàctica de Robert Martínez. Va ser una final bonica i igualada, en què el joc col·lectiu va manar més que les individualitats. Una aturada de Diogo Costa a Morata va servir per donar el primer gran títol de seleccions a Martínez, un rodamon del futbol que va deixar Balaguer fa anys per buscar fortuna lluny. Primer al Regne Unit, després a Bèlgica i ara a Portugal, on va saber tallar les ales d'Espanya: Ni Nico ni Lamine van marcar diferències.