Noticias
  • La música dels Careta, un afer familiar que fa planter
    Els germans Careta, Santi Careta (1976) i Alba Careta (1995), formen part d'una nissaga musical arrelada a Avinyó, un poble del Bages que una setmana a l'any es converteix en un batec sonor. En Santi és guitarrista, compositor i productor, i l'Alba trompetista, cantant i compositora. Tots dos han publicat treballs discogràfics —conjuntament o separadament— i la música els ha portat a fer concerts en països com ara Alemanya, Àustria, Hongria i la Xina. De tant en tant coincideixen a l'estudi o a l'escenari i on no fallen mai és als tallers musicals que s'organitzen a Avinyó cada estiu des de fa vint-i-tres anys. El Festival TeMA és l'evolució d'una iniciativa modesta i que ara combina tallers musicals, una estada de jazz i música moderna, formacions per a professorat de música, jam sessions i concerts. L'edició d'enguany serà la vint-i-tresena i es farà del 12 al 18 de juliol.
  • Els drons enlairen l'ambiciós i multimilionari projecte de Cesc Fàbregas
    Un dron sobrevola la ciutat esportiva del Como 1907 i enregistra l’entrenament de l’equip de Cesc Fàbregas. Treballen analíticament la sortida de pilota i assagen la mateixa jugada una cinquantena de vegades. En acabar, el mataroní es gira cap al seu cos tècnic i demana el tall de la jugada número 33 perquè hi ha hagut un error. “No sabíem a quina es referia, però ho va clavar, tenia raó. Té tot el futbol al cap”, expliquen des d’Itàlia. Amb Cesc a la banqueta, el Como va tornar a la Serie A 21 anys després i la seva primera temporada a l’elit no ha passat desapercebuda per als grans clubs europeus. Alguns han trucat a la seva porta, però ell considera que encara no és el moment de saltar.
  • Sensualitat i fragilitat: dues cares de la mateixa moneda a Guitarricadelafuente
    Guitarricadelafuente, diminutiu afectuós de "guitarra" a l’Aragó combinat amb el seu primer cognom (Álvaro Lafuente Calvo), presenta el nou àlbum Spanish leather (Sony) en una gira que l’ha portat els dies 2 i 3 de juliol a l'Alma Festival de Barcelona. Una de les tasques que els assistents solen fer quan van a un concert d’aquesta mena és aprendre’s les lletres i familiaritzar-se amb les melodies de les cançons. Puc confirmar que el públic de la plaça Major del Poble Espanyol havia fet els deures: va acompanyar el cantant al llarg d’una hora i mitja de concert, totalment entregat a la causa. Últimament és molt habitual —encara que em continua sorprenent— que el públic gravi tot el concert amb el mòbil i el miri a través de la pantalla petita, quan té l’artista al davant, en carn i ossos. Bé, anem al gra.
  • La cuina catalana (1925)
    De l’article de Josep Pla (Palafrugell, 1897-1981) a La Publicitat (18-III-1925). Així raonava fa cent anys Josep Pla sobre gastronomia catalana i la seva incipient projecció exterior. Ho feia amb una ironia genuïna. El 18 de juny la periodista Rosa Rodon explicava en aquest diari que la Generalitat gestionarà la marca Cuina Catalana per cessió de la Fundació Institut Català de la Cuina, que dirigeix Pepa Aymamí.
  • Ford i General Motors creixen als Estats Units impulsats pels aranzels de Trump
    Ford i General Motors, els dos grans gegants de la indústria automobilística dels Estats Units, semblen passar per un moment dolç gràcies a les polítiques proteccionistes impulsades per l’administració Trump. Les mesures impulsades han donat oxigen a General Motors i Ford, dues matrius industrials que passaven algunes de les hores més fosques del seu passat recent, amb un replegament comercial que en el cas de General Motors l’ha fet desaparèixer del mercat europeu i en el cas de Ford ha hagut de prescindir d’alguns dels seus models de més èxit els últims anys.