Noticias
  • Alemanya, del trauma bèl·lic a liderar el rearmament i l'economia de guerra d'Europa
    El canceller alemany, Friedrich Merz, va sortir gairebé il·lès de la visita a la Casa Blanca i Donald Trump no el va humiliar tal com havia fet anteriorment amb el president d'Ucraïna o, per exemple, el de Sud-àfrica. Tanmateix, el magnat novaiorquès va protagonitzar un moment incòmode quan, en un dels seus habituals intents de fer broma, va posar el dit a la llaga en un dels traumes més dolorosos de la societat alemanya: el règim nazi.
  • El director de fotografia d'Albert Serra que ha treballat amb Björk i Lav Diaz
    El cinema és un art que es fa en equip i, tot i que els directors sovint s'emporten la majoria dels focus, per aconseguir una bona pel·lícula cal un planter de professionals molt ben preparats que remin tots en la mateixa direcció. Un dels oficis clau és el de director de fotografia i, a Catalunya, des de fa un temps que sobresurt el nom d'Artur Tort (Vic, 1990), director de fotografia habitual –i també muntador– de les pel·lícules d'Albert Serra. Autodidacte i amb una mirada profundament artística, Tort va meravellar el públic i la crítica amb el seu espectacular treball d'imatge de Pacifiction (2022) i, arran d'aquesta fita, que li va valdre un premi Cèsar a França, recentment hi han contactat artistes de la talla de la cantant Björk i el cineasta Lav Diaz. Amb la primera ha gravat el concert Cornucopia, que es va projectar als cinemes el mes de maig passat i, amb el segon, ha dirigit la fotografia i ha fet el muntatge del film Magalhaes, amb l'actor Gael García Bernal, estrenat a Canes aque
  • El mal que moltes mares han patit en silenci tota la vida (i que es pot prevenir)
    El part de la Fina va ser traumàtic: la seva filla venia amb el cordó umbilical lligat al coll i qualsevol moviment que fes podia ser un risc per a la criatura. Quatre llargues hores de treball i de fòrceps van acabar amb el naixement de la nena sana i estàlvia. En canvi, el seu sòl pelvià va quedar sentenciat i ha hagut d’aprendre a conviure amb els escapaments d'orina. A la Susagna li van extreure un ronyó i la matriu per evitar la progressió del càncer de bufeta que patia. Fa un parell d’anys li van fer una ostomia i ha hagut d’acostumar-se “per nassos” a fer vida normal amb un orifici i una bossa pels esfínters a l’abdomen. Durant molt de temps, però, el seu cap es va desconnectar de la pelvis cap avall.
  • "Sé que Roald Dahl odiaria algú com jo"
    Gegant, de Mark Rosenblatt, ha sigut la sensació de la temporada al teatre anglès. Es va estrenar la tardor passada al Royal Court Theatre i aquesta primavera ja es va reprogramar en una sala comercial del West End, el Harold Pinter Theatre, i ha obtingut tres premis Olivier. L’obra —cosa insòlita— està en cartell a Londres i al Teatre Romea de Barcelona, en la segona producció de l’espectacle. Tot plegat es deu a l’ull clínic de Josep Maria Pou, que la va veure i en va sortir entusiasmat. L’actor hi interpreta l’escriptor Roald Dahl en un moment crític: convertit en el gran autor anglosaxó de literatura juvenil, quan està a punt de publicar Les bruixes, el 1983, és acusat d’antisemitisme per un article que conté afirmacions com: "Mai abans en la història de l'home una raça havia passat tan ràpidament de ser víctima llastimosa a una assassina bàrbara". Gegant arriba al Festival Grec (fins al 3 d’agost) en plena guerra al Pròxim Orient. L'autor ha assistit a l'estrena.
  • La Generalitat Valenciana, ofegada: tornen les retallades
    La caixa de la Generalitat Valenciana està buida. Entre les causes d'aquest ofec n'hi ha d'estructurals com l'infrafinançament autonòmic, però també de conjunturals com la despesa extra de la DANA, les rebaixes d'imposts de PP i Vox i l'absència del fons de liquidat autonòmic (FLA) extraordinari de l'Estat. Un còctel que ha provocat que, dotze anys després de la crisi econòmica iniciada el 2008 i les seves polítiques d'austeritat, les retallades i els problemes de liquidat tornin al País Valencià.