Noticias
  • El cinema de Wes Anderson ha perdut el seu encant?
    Una cantarella recorre alguns cercles cinèfils: Wes Anderson ja no mola. L'audiència estaria farta de les seves pel·lícules de perfecció planimètrica i detallisme de línia clara. El gran hotel Budapest va convertir aquest cineasta d'estètica personalíssima en una figura alhora prestigiosa i molt popular, en un director cool per a tots els públics. Els seus films següents, com l'experimental La crònica francesa o el molt idiosincràtic Asteroid City van fer palès que Anderson és un cineasta més arriscat i complex del que farien entendre les seves imatges llamineres i els seus repartiments trufats d'estrelles.
  • "Som addictes al plàstic": el crit d'alerta d'una experta
    Mai comprar aigua embotellada en plàstic, optar per roba de segona mà sempre, joguines de fusta –o reutilitzades si són de plàstic– o posar els nadons a fer pràctiques a l'orinal a partir de les sis setmanes de vida –sí, sis setmanes– són algunes de les moltes formes de començar a alliberar-se, a poc a poc, de la "dependència" del plàstic. De fet, és una altra forma de vida, probablement.
  • Com arribar al Nirvana literari
    Dialogal és una revista d'humanitats i espiritualitat que, com descriuen els seus editors, "posa en valor la diversitat de creences religioses i l’arrelament de totes en aquest racó de món que és Catalunya". La meva secció preferida és la Guia espiritual de Catalunya, que firma l'escriptora, periodista, traductora i editora Anna Punsoda (i també directora de la revista des de fa un any): una sèrie de cròniques escrites després de passar un parell de dies en oratoris, monestirs o cases de retir, que acabarà sent un llibre de Fragmenta i que farà les delícies de tothom que hagi xalat amb la seva magnífica guia de la Segarra, La terra dura, publicada a Pòrtic el 2024. De moment, se n'han publicat dues: la del monestir de Montserrat (aviso que si la llegiu acabareu amb un crush amb la seva abadessa) i la de Casa Virupa, el centre budista mediterrani de Llinars del Vallès. Aquí, Punsoda aprèn les Quatre Nobles Veritats que va enunciar Buda: que viure comporta insatisfacció (la malaltia, l'envellim
  • L'ascens al Tibidabo col·lapsa Vallvidrera: "El cap de setmana és horrorós"
    Dissabte a les onze del matí, a l'estreta vorera del carrer de les Alberes, a Vallvidrera, no hi cap ni una agulla. La cua de persones que esperen per agafar l'autobús 111 i pujar al Tibidabo arriba més enllà de la porta del Funicular de Vallvidrera i fa que la resta de vianants es vegin obligats a baixar a la calçada i caminar entre els cotxes que pugen a la muntanya. L'escena, alerten els veïns, es repeteix cada cap de setmana, i ara també alguns dies laborables. "Amb el bon temps, el barri se satura", diu Laia Vila, que denuncia que la munió de visitants impossibilita als veïns fer servir el transport públic.
  • Catalunya lidera l'ecosistema tecnològic espanyol: 2.350 empreses i uns 5.000 M€ en ingressos
    Catalunya se situa una vegada més com la comunitat autònoma amb el nombre d'empreses tecnològiques i innovadores d'Espanya més gran, segons l'Informe regional d'empreses tech i innovadores 2025 publicat per Ecosistema Startup, una de les bases de dades de start-ups i inversió més grans. Actualment, amb dades actualitzades fins al maig del 2025, Catalunya compta amb 2.351 companyies tecnològiques actives, per davant de la Comunitat de Madrid (2.189), i registra un creixement significatiu respecte al mateix període del 2024, quan es van comptabilitzar 2.064 empreses.