Noticias
  • Per què els adolescents imiten els seus amics?
    L’adolescència és una etapa vital inevitable i imprescindible. És una època de transició en què es produeixen canvis molt profunds, tant a escala morfològica com de comportament. Des d’una perspectiva evolutiva serveix perquè les persones deixem enrere la infantesa, inclosa la dependència dels nostres progenitors, i anem adquirint progressivament les característiques físiques i mentals pròpies de la joventut i l’adultesa. Això inclou la capacitat d’establir els vincles socials i emocionals propis de l’adultesa, un procés que sovint fan per assaig i error i qüestionant, i de vegades també traspassant, els límits establerts.
  • "I tu, quantes lesbianes coneixes?"
    "I tu, quantes lesbianes coneixes?". La pregunta la fa Isabel Franc, escriptora i activista lesbiana, coautora amb Rosa Navarro de Darrere les persianes, un còmic sobre el silenci que històricament ha envoltat el lesbianisme. De fet, dones trans i homes gais van ser les úniques cares de la repressió franquista i de la lluita pels drets del col·lectiu LGTBIQ+, que ha guanyat en sigles amb els anys. En les imatges de l'època que fotògrafes com Colita van fer en les primeres manifestacions de finals dels anys 70, les dones lesbianes (les que fan referència a la L) no hi apareixen. "Les dones trans van posar-se al davant perquè no tenien res a perdre i ja eren visibles", respon Franc.
  • Com quedarà l’arribada de l’AVE als aeroports de Girona i Reus davant l’ampliació del Prat?
    Ara que ja hi ha un nou projecte d'ampliació sobre la taula, el futur del Prat torna a ser al centre del debat. Però a Catalunya també hi ha altres aeroports que volen aprofitar la nova etapa per créixer. Tant Girona com Reus esperen des de fa temps desenvolupar connexions ferroviàries com a palanca de desenvolupament per no quedar enrere davant de les perspectives de creixement del Prat, que fa anys que acumula rècords i va superar els 55 milions de passatgers l'any passat. El paquet d'inversions previst en els pròxims anys pel govern espanyol contempla avançar en aquesta direcció, amb noves estacions que comuniquin millor els aeroports i atreguin més passatgers.
  • El polèmic projecte de convertir el teatre de les Llars Mundet en despatxos
    Una idea de consens entre els arquitectes és que la millor manera de conservar un edifici al llarg dels temps és mantenir-lo en ús. I si l'ús no canvia gaire, és probable que l'edifici no hagi d'experimentar transformacions radicals. En el cas del complex de les Llars Mundet, propietat de la Diputació de Barcelona i cedit a la Universitat de Barcelona (UB), ha estat així amb les intervencions que hi van fer Francesc Labastida i Manuel Ribas Piera als anys 90. Però ara el projecte de la UB d'instal·lar el Barcelona Center for Applied Neurosciences (BCAN) dins l'antic teatre ha aixecat suspicàcies.
  • Matar periodísticament
    El doctor Daniel Gamper Sachse és professor titular de filosofia moral i política de la UAB, té una àmplia producció literària i acadèmica, com de traductor (Nietzsche, Habermas…), i va guanyar el premi Anagrama d’assaig 2019. És un luxe per al Defensor del Lector tenir una reflexió seva, en aquest cas a tomb de l’ús del verb abatre com a sinònim de matar. La seva comunicació fa referència a la notícia d’un tiroteig a Calldetenes, en què van intervenir els Mossos, publicada a la secció de successos el proppassat dia 8. Escriu Gamper: