Noticias
  • Cossos petrificats per la sida en el retorn a Canes de Julia Ducournau
    D’algunes pel·lícules se’t grava per sempre una seqüència, un diàleg o una imatge; potser només un gest. Però de la pel·lícula que Julia Ducournau ha presentat a Canes aquest dilluns serà difícil oblidar-ne els símptomes del virus fictici que va convertint a poc a poc els cossos dels malalts en pedra, el marbre avançant per la pell i pols en la respiració. A la directora de Cru (2016) i Titane (2021) li segueix interessant explorar el body horror i les mutacions, però a Alpha ho fa en el context d’una història de transformacions internes protagonitzada per una adolescent de tretze anys que viu sola amb la mare i que fa saltar les alarmes quan un bon dia apareix amb un tatuatge que s’ha fet en una festa amb qui sap quines agulles. “Es deu haver infectat?”, es pregunten la mare, els companys de classe i ella mateixa, víctimes de l’estat de paranoia i desconfiança que s’ha apoderat de la societat.
  • Els objectes virtuals (1990)
    De l’article d’Antoni Mercader (Banyoles, 1941 - Sant Just Desvern, 2025) a la revista Temes de Disseny (n.4-1990). Mercader, artista i professor universitari, va morir el passat 11 de maig. Doctor en comunicació audiovisual, llicenciat en filosofia i en història de l’art, Mercader va ser un pioner de l’art multimèdia a Catalunya. Era un dels fundadors de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC en la qual va ser membre de la junta de govern (1989-1995). Amb ell vam idear allí una exposició sobre l’imaginari de la modernitat de mitjan segle XX vinculant periodisme, moda, cinema i ciutat (amb Nova York de paradigma).
  • El Sónar es desvincula de "qualsevol acció" del fons d'inversió proisraelià KKR
    "Volem expressar amb total claredat que Sónar es desvincula de qualsevol acció de KKR. No tenim ingerència ni, per descomptat, cap control sobre les seves inversions o decisions", diu el festival Sónar en un comunicat. És la resposta a les crítiques rebudes arran d'un reportatge d'El Salto sobre el fons d'inversió proisraelià KKR que l'any passat va adquirir Superstruct, propietari majoritari d'una vuitantena de festivals europeus, entre els quals el Sónar, el Viña Rock, el FIB, el Resurrection Fest, el Monegros Desert Festival, l'Arenal Sound i l'O Son do Camiño. De fet, alguns artistes havien cancel·lat la participació al Sónar, i d'altres demanaven un posicionament del festival contra la violència del govern israelià a Palestina, sobretot després d'un comunicat anterior considerat insuficient.
  • Jaume Plensa: "Us convido a somiar Barcelona"
    Temps era temps que Jaume Plensa lamentava que se l'estimessin més arreu del món que a Barcelona. Encara fa més temps que un jove txec, de cognom Plzenka, va arribar a la localitat noguerenca d'Algerri, se'n va enamorar i s'hi va acabar establint, fins que en algun moment el Plzenka es va acabar convertint en Plensa. Aquest vespre l'artista ha començat el seu discurs d'acceptació de la Medalla d'Or al Mèrit Cultural, el màxim guardó cultural que atorga l'Ajuntament de Barcelona, parlant dels seus orígens. "En aquella època llunyana, els nadons com jo arribaven des de París sobrevolant els Pirineus. Sempre he pensat que la meva aterrada al carrer de la Noguera Pallaresa del barri de Sants, a Barcelona, s'assemblava moltíssim a l'arribada del meu estimat avantpassat de Pilsen a Algerri. Tots dos buscàvem el sud", ha dit Plensa, que ha recordat com les grans escultures que té instal·lades arreu del món, des de Nova York a Tòquio, passant per Londres, Madrid, Chicago, Shanghai, Sao Paulo, Boston, Liv
  • 'A la contra', per Ferreres 20/05/2025