Noticias
  • El PSOE evita que hi hagi ple al Congrés per la Diada
    L'11 de setembre d'aquest any, a diferència de l'anterior, no hi haurà ple al Congrés. El PSOE ha evitat que coincideixi amb la Diada, que cau en dijous, concentrant els debats previstos la setmana vinent en els dos dies anteriors. L'objectiu és, d'una banda, facilitar que els diputats catalans puguin assistir a actes a Catalunya, una reivindicació d'ERC i Junts que també afavoreix als parlamentaris d'altres formacions com el PSC i comuns. Els socialistes, amb el suport de Sumar a la Mesa de la cambra baixa, han promogut aquest canvi que ha rebut el vistiplau de la Junta de Portaveus aquest dimarts. Fonts parlamentàries apunten que acumular tots els afers en dos dies en lloc de tres —que és la durada habitual dels plens— no és una pràctica excepcional i recorden que ja es va fer en múltiples ocasions en l'anterior període de sessions.
  • La Generalitat podrà gastar l'any que ve 40.524 milions d'euros
    La Generalitat podrà gastar l'any que ve fins a 40.524 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment real del 3,3% respecte al pressupost prorrogat des del 2023. Aquesta quantitat és l'anomenat sostre de despesa, necessari per a l'elaboració dels pressupostos de 2026, per als quals el govern de Salvador Illa encara ha d'aconseguir suport. Precisament, per manca d'acord, actualment l'administració catalana opera amb els comptes de 2023 prorrogats, perquè l'executiu de Pere Aragonès, d'ERC no va aconseguir aprovar els de 2024, fet que va precipitar eleccions anticipades; ni els primers d'Illa. El Govern, que per primera vegada estableix un topall que supera els 40.000 milions, estima que els ingressos no financers augmentaran el 7,1%, però els desviaments en despeses com la sanitària i les necessitats per finançar l'endeutament fan que l'alça sigui efectivament del 3,3%. La xifra permet complir la regla de despesa, segons ha explicat la portaveu i consellera de Territori, Sílvia Paneque. L'objectiu d
  • Totes les novetats de la temporada del CaixaForum i el CosmoCaixa
    En aquesta nova temporada, la Fundació La Caixa s'ha proposat "analitzar la realitat des de perspectives molt diverses", tal com afirma la directora d'exposicions de l'àrea d'exposicions, col·lecció i CaixaForum+, Isabel Salgado. A tall d'exemple, la primera de les propostes d'aquesta tardor és fruit del diàleg entre la ciència i l'art, que sovint es troba en les exposicions del CaixaForum. Es tracta de Som natura, una experiència audiovisual immersiva produïda per Oasis Immersive Studios i National Geographic. "Ofereix una mirada poderosa i contemporània sobre la biodiversitat a la Terra. És una exposició que s'ha estrenat a Montreal amb motiu de la cimera del G-20 i arriba per primera vegada a Europa amb el CaixaForum", diu Salgado. El recorregut està dividit en tres espais immersius que aborden la força de la regeneració de la natura, la consciència que els humans en formen part i la resiliència de la natura. "També és una exposició que recorda fins a quin punt l'art pot ser una eina podero
  • Cinc dels vaixells de la Flotilla de Gaza fan marxa enrere i tornen una altra vegada al port de Barcelona
    Cinc dels vaixells petits que formen part de la Flotilla Global Sumud van haver de tornar a girar cua dilluns a la nit a causa, asseguren, de "condicions meteorològiques extremes" al mar en el seu segon intent d'emprendre el viatge fins a Gaza. El seu objectiu és arribar-hi carregats d’ajuda humanitària per a les víctimes del conflicte i, malgrat els entrebancs amb què s'estan trobant –és el segon cop que tornen al port pel mal temps–, asseguren que mantenen la intenció d'amarrar en territori palestí.
  • El llegat del millor gelat del món continua viu al peu del Montgrí
    Angelo Corvitto és tota una institució dins el món del gelat. Nascut a Sicília el 1943 però establert durant pràcticament tota la vida a l'Empordà, l'any 2006 va ser guardonat amb el prestigiós premi de millor gelater del món. Mestre i padrí de pastissers de renom com Jordi Roca, durant tota la seva trajectòria s'ha fet famós arreu com un gran divulgador de les qualitats i virtuts d'aquest dolç tan típic de l'estiu. Corvitto va començar a fer gelats sense pretensió ni grans aspiracions, de manera autodidàctica, en un petit obrador a Torroella de Montgrí el 1982. D'allà en va sortir la marca pròpia –Gelats Angelo–, que encara continua en marxa, amb el mateix segell de qualitat i elaboració artesana, a les mans del seu fill Hervé Corvitto.